Schoolboek over de geschiedenissen van ons vaderland

Titel: Schoolboek over de geschiedenissen van ons vaderland

Auteur: Hendrik Wester

Jaar uitgave: 1822

Uitgever: D. du Mortier en zn / J.H. de Lange / J. Oomkes

Hendrik Wester wordt gezien als een zeer belangrijke schoolhervormer in Nederland. Hij ontwikkelde spel – en leesmethoden, die hij verwerkte in lettertafels, A-B-C- boekjes en in de loop der jaren verschenen van zijn hand een tal van schoolboeken. Koning Willem I benoemde hem tot Broeder van de Orde van de Nederlandse Leeuw.
In dit boekje verteld een vader de geschiedenis van Nederland aan zijn zoon Hendrik.
Een stukje uit het tweede gesprek

Vader. Komt kinderen! Laat ons nu met de vaderlandfsche Gefchiedenisfen beginnen. – Hendrik! Lees ons eerst het begin van uwe fchets weer voor.Hendrik. “Ons Vaderland werd, reeds voor Christus geboorte, bewoond door twee onderfcheidene volken, de Vriezen en de Batavieren”‘ – Wat waren dat voor volken, vaderVader. Dat waren onze vooronders, daar wij uit voortgefproten zijn

Dit boekje heeft een handgeschreven naam en jaartal op de binnenzijde van de kaft:

Bastiaan Schilling 1828

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *