Almanak voor de jeugd voor 1834

Titel: Almanak voor de jeugd voor 1834

Auteur: Mr. C.P.E. Robidé van der Aa / Wed. A.B. van Meerten

Jaar uitgave: 1834

Uitgever: G.J.A. Beijerinck (Amsterdam)

De eerste almanak voor de jeugd verscheen in 1827. Het zou een langlopende serie boekjes worden, allen in dezelfde vorm: Verhaaltjes, versjes, 12 plaatjes en een voorwerk met kalender en heiligen- en andere feestdagen.

Steeds na 3 jaar verscheen een herdruk met een eigen titel en zonder voorwerk, zodat de uitgever twee keer kon profiteren voor hetzelfde geld. De almanak voor de jeugd voor 1834 zou in 1837 herverschijnen als Lettergeschenk voor de jeugd.

Stuwende kracht achter deze almanakjes waren Mr. C.P.E. Robidé van der Aa en de weduwe A.B. van Meerten.
Deze almanak bevat o.a. de verhalen De brave kleindochter en Het bedorven kind (toneelspel) en de gedichten Het ongeduldige Netje en Lied voor het jongste broertje. Een stukje uit dit laatste gedicht:

Ons broertjen is een kleine rot,
Wij allen zijn op hem verzot.
Hij deelt ook in de zorg en min
Van alle huisgenoten
Komt laat ons zingen
’t is voor den lieven Piet.
Ons jongste broertje
Vraag nu een lied.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *