De negerhut

Titel: De negerhut

Auteur: Harriet Beecher Stowe (vertaling C. Mensing)

Jaar uitgave: 1879

Uitgever: C.L. Brinkman (Amsterdam)

De negerhut van oom Tom (uncle Tom’s cabin) is wel het meest bekende verhaal over het slavenleven in Noord Amerika.

Het boek van Harriet Beecher Stowe vertelt over de lotgevallen van een aantal slaven in en om een plantage in de Amerikaanse staat Kentucky. Onder hen zijn Eliza en vooral Oom Tom, slaven van de vriendelijke plantagebezitter Shelby. Het verhaal begint op het moment dat hun leven ruw verstoord wordt door de financiële situatie van Shelby, die zich gedwongen ziet Oom Tom en Eliza’s zoontje te verkopen. Het boek beschrijft de poging van Eliza om met haar zoontje te vluchten. Intussen vlucht Eliza’s man George ook – hij is slaaf van een andere eigenaar en wordt door zijn meester mishandeld. Oom Tom verzet zich niet tegen de verkoop. Hij wordt de Missisippi af gescheept, in de richting van de gevreesde katoenplantages en komt uiteindelijk in handen van de bullebak Simon Legree, die de volgzame slaaf doodmartelt.

De vertaling van deze versie uit 1879 is gedaan door C. Mensing.
Over het algemeen is deze (8e) druk in een blauwe kaft te vinden. Deze is gebonden in een roestbruine kaft door boekbinder W.H. Langerveld

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *